Szybkie muffinki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Papilotkami wykładamy formę na muffiny.
2.Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i całość ubijamy na puszystą masę.
3.Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki (mąkę oraz proszek do pieczenia) oraz wlewamy płynne składniki (olej, olejek cytrynowy , mleko). Całość dokładnie miksujemy do połączenia składników.
4.Gotowym ciastem napełniamy foremki do około ¾ ich wysokości.
5.Na wierzchu układamy po kilka kawałków rabarbaru (im więcej, tym babeczki będą bardziej orzeźwiające).
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy około 25 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Porady
Rabarbar można także wmieszać w ciasto przed wyłożeniem do papilotek. Polecam ten szybki i smaczny deser.
Komentarze