Szybkie ciasto truskawkowe.

0 (0 ocen)

To ciasto jest pyszne, ma bardzo ciekawy spód, który idealnie komponuje się z masą.

Składniki:

  • Na spód:
    150g płatków kukurydzianych
    70 g margaryny

    Masa truskawkowa:
    2 słoiczki kompotu z truskawkami
    Opakowanie galaretki truskawkowej
    opakowanie budyniu waniliowego

    Na wierzch:
    400 ml śmietany kremówki
    1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie
    100 g cukru pudru
    kilka pokruszonych herbatników do posypania

Szybkie ciasto truskawkowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszyć płatki i połączyć z roztopioną margaryną, wysypać na dno foremki( mniej więcej 15 x 15), ugnieść i wstawić do lodówki.
    Kompot z truskawkami wlać do garnka i zagotować, dodać galaretkę i ponownie zagotować, budyń rozrobić w pół szklanki wody i wlać do truskawek. Odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć, wyłożyć na płatki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę i wyłożyć na masę truskawkową, posypać herbatnikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy