Szybkie ciasto ze śliwkami i waniliową kruszonką

4.5 (179 ocen)

Bardzo proste w wykonaniu, mięciutkie i pyszne, idealne do kawki w jesienne popołudnie ;)

Składniki:

  • Ciasto:

    250g margaryny
    3 szkl mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl cukru zwykłego
    6 jajek
    3 łyżki oleju
    2 łyżki octu

    Kruszonka:

    1/2 szkl mąki pszennej
    1 op. cukru waniliowego
    1/5 kostki masła

    Dodatkowo:

    300 - 400g śliwek węgierek (mogą być z kompotu)
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami Desery

Szybkie ciasto ze śliwkami i waniliową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając na wolnych obrotach, do masy dodajemy po 1 jajku na zmianę z mąką. Na koniec wlewamy olej i ocet, krótko miksujemy całość do połączenia. Papierem do pieczenia wykładamy blachę o wym. 24x38cm. Wykładamy ciasto, wyrównujemy, na wierzchu układamy połówki śliwek.
  • 2. Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ciasta. Posypujemy śliwki i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 minut. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować