Szybkie ciasto (bezglutenowe)

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Biszkopt bezglutenowy przełożony bitą śmietaną z brzoskwiniamiSzybki do przygotowania i szybko znika z talerzy

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    2 łyżki oleju

    Krem :
    330 ml kremówki zimnej
    2 łyżki cukru pudru
    puszka brzoskwiń w lekkim syropie
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru, a gdy się rozpuści wsypujemy resztę i dalej ubijamy. Gdy piana jest gładka, a cukier rozpuszczony dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najniższych obrotach miksera. dodajemy olej i ocet i wymieszane ze sobą mąki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180*C, do suchego patyczka.
    Studzimy, przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Brzoskwinie osączamy z syropu.
    Połowę kroimy w drobną kostkę, a drugą część w plasterki
  • 3. Śmietankę ubijamy na sztywno, 1/3 odkładamy, a do reszty dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy.
  • 4. Blat biszkoptu lekko nasączamy syropem i wykładamy śmietankę, przykrywamy drugim blatem.
    Lekko nasączamy drugą warstwę i wykładamy śmietankę bez owoców.
    Na wierzchu układamy ozdobnie pokrojone brzoskwinie.
    Chłodzimy w lodówce.

Porady

Ciasto robiłam na biszkopcie bezglutenowym , ale można tak samo przełożyć biszkopt z mąki pszennej. Biszkopt był pieczony w formie do tarty o średnicy 26 cm , równie smaczne będzie pieczone w tortownicy. Można ubić więcej śmietanki i posmarować jeszcze boki, ja nie smarowałam, żeby nie zakrywać falistego brzegu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować