Szybkie ciasto czekoladowe

4.5 (180 ocen)

Najlepiej smakuje następnego dnia.

Składniki:

  • 5 jajek
    20 dag cukru
    12 dag mąki
    8 dag kakao
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń czekoladowy
    1 budyń waniliowy
    750 ml mleka
    3 łyżki cukru
    150 g masła
    likier amaretto ewentualnie wódka
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym dodajemy mąkę i kakao z proszkiem, delikatnie mieszając. Pieczemy 30 min. w temp. 200 st.
  • 2. Wystudzony biszkopt nasączamy alkoholem i dzielimy na pół.
  • 3. Mleko zagotowujemy z cukrem, proszki budyniowe mieszamy z odrobiną mleka i powoli dolewamy do mleka, ciągle mieszając, aż budyń zacznie gęstnieć. Ostudzić.
  • 4. Ucieramy masło , dodając stopniowo budyń i kilka kropel alkoholu.
  • 5. Pierwszy biszkopt smarujemy kremem, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy kremem, posypujemy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować