Szybkie kluski z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju razem z pokrojonym czosnkiem. Podlać wodą tak by zakryła mięso, dodać obrane i drobno pokrojone cebulę, kostkę mięsną . Wymieszać i dusić do miękkości. Jeśli potrzebujemy większą ilość sosu na koniec mięso oprószyć mąką i energicznie wymieszać. Jeśli trzeba podlać wodą i doprawić do smaku.
Mleko, jajko i wodę mieszamy albo miksujemy. Mąki trzeba dodać tyle, aby powstało gęste ciasto by można było nabierać łyżką i kłaść na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną na wierzch zamieszać i wybierać łyżką cedzakową.
Podawać z przygotowanym mięsnym sosem i dowolną surówką.
Komentarze