Szybkie kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy pokrojony w nieduże kawałki smalec i rozcieramy go na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
2.Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Można też formować w dłoniach nieduże kulki i spłaszczać je, odciskając "wzorek" widelcem.
3.Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół). Pieczemy na złoty kolor (ok. 12 minut).
Porady
Ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem waniliowym.
Komentarze