Szybkie kruche ciasteczka

4.99 (165 ocen)

Pyszne i łatwe kruche ciasteczka na smalcu. Przepis z pożółkłego zeszytu mojej mamy trochę przeze mnie przerobiony.

Składniki:

  • 200 g smalcu
    400 g mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    4 żółtka
    4 łyżki śmietany
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Szybkie kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy pokrojony w nieduże kawałki smalec i rozcieramy go na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
  • 2. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Można też formować w dłoniach nieduże kulki i spłaszczać je, odciskając "wzorek" widelcem.
  • 3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół). Pieczemy na złoty kolor (ok. 12 minut).

Porady

Ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować