Szybkie powidła śliwkowe

4.48 (146 ocen)

  • 6 godz.

Mam dla Was wspaniałą alternatywę jeśli kochacie powidła śliwkowe, a nie szczególnie lubicie mieszania śliwek przez kilka godzin. To wersja dla zapracowanych, albo dla sprytniejszych :). Cała tajemnica polega na tym, aby powidła gotowały się przez 5-6 godzin, zupełnie bez naszego udziału!

  • 6 godz.

Składniki:

  • Składniki:


    10 kg śliwek, najlepiej węgierek
    1 kg cukru
    10 łyżek octu 10 %
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Powidła

Szybkie powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i wrzucamy do dużego garnka. Na wierzch wsypujemy cukier, wlewamy 10 łyżek octu i odstawiamy na 24 godziny, (nie mniej!).

    2. W dniu następnym garnek ustawiamy na małym ogniu, i tu najważniejsze!, nie wolno zamieszać ani raz śliwek!, proszę nie wkładać nawet łyżki!. Zostawiamy je na 5-6 godzin gotowania, zupełnie bez naszego udziału. Po tym czasie włączamy się w robienie powideł i zaczynamy mieszać żeby się zupełnie rozpadły. Teraz powideł należy bardzo pilnować, bo łatwo i szybko mogą się przypalić.

    3. Gdy wystarczająco odparujemy powidła możemy je zostawić z większymi kawałkami, lub zblędować przez chwilę, aby powidło było całkiem gładkie.

    4. Przygotowujemy słoiki, napełniamy gorącymi powidłami i wkładamy pod kocyk, aby bardzo powoli wystygły, pasteryzacja nie jest potrzebna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować