Szynka domowa krucha

5 (145 ocen)

Tajemnica tkwi w marynacie.

Składniki:

  • 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
    10 liści laurowych
    10 kulek ziela angielskiego

    Marynata:
    1/3 szklanki octu jabłkowego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki soli peklowej
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Szynka domowa krucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka domowa marynowanie 1. Szynkę umyć, osuszyć nakłuć gęsto i głęboko wykałaczką .
    Składniki marynaty wymieszać, polać mięso umieszczone w misce i wymasować, wygnieść, aby marynata dotarła w środek. obłożyć listkami laurowymi i zielem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum dobę, najlepiej na dwie. Kilka razy obrócić mięso aby się równomiernie zamarynowało.
  • 2. Przełożyć szynkę do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Piec przez pół godziny w 180*C, potem temperaturę zmniejszyć do 160*C i piec jeszcze godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować