Szynka myszka pieprzno-czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W umytej i osuszonej szynce robimy dziurki za pomocą długiego i cienkiego noża w które wkładamy obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku.
Do miseczki wsypujemy w/w przyprawy i olej-mieszamy.
Powstałą papką nacieramy (wklepujemy) porządnie szynkę. Przekładamy do naczynia nakrywamy i marynujemy w lodówce chociaż jedną dobę.
Następnie wyjmujemy szynkę,obtaczamy ją w pieprzu z wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej olejem i pieczemy pod przykryciem tyle ile ważyła ( u mnie 1 godz. i 20 min.) W połowie pieczenia można przekręcić na drugą stronę.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia i gotowe.
Podajemy do pieczywa np. z musztardą,chrzanem z czym lubimy.
Smacznego :-)
Komentarze