Szynka myszka pieprzno-czosnkowa

4 (2 ocen)

do pieczywa,na przekąskę etc.

Składniki:

  • 12oog szynki wieprzowej (szynka myszka)
    4/5 łyżek oleju oleju
    1 duża główka czosnku (około 9 ogromnych ząbków)
    1 opakowanie pieprzu grubo mielonego 15g
    Przyprawy:
    sól (1 łyżka stołowa +/-),papryka słodka w proszku,tymianek suszony (1 łyżeczka) ziele ang. mielone.liść laurowy mielony (1/2 łyżeczki)
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Szynka myszka pieprzno-czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W umytej i osuszonej szynce robimy dziurki za pomocą długiego i cienkiego noża w które wkładamy obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku.
    Do miseczki wsypujemy w/w przyprawy i olej-mieszamy.
    Powstałą papką nacieramy (wklepujemy) porządnie szynkę. Przekładamy do naczynia nakrywamy i marynujemy w lodówce chociaż jedną dobę.
    Następnie wyjmujemy szynkę,obtaczamy ją w pieprzu z wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej olejem i pieczemy pod przykryciem tyle ile ważyła ( u mnie 1 godz. i 20 min.) W połowie pieczenia można przekręcić na drugą stronę.

    Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia i gotowe.
    Podajemy do pieczywa np. z musztardą,chrzanem z czym lubimy.
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować