Szynka pończoszanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso starannie myjemy,dokładnie osuszamy i nacieramy cukrem.Przekładamy do metalowej foremki,wkładamy do lodówki i zapominamy na 36 godz.
2.Po tym czasie(mięso powinno" puścić sok")
3. znowu mięso porządnie myjemy ,osuszamy i nacieramy wymieszaną solą i znowu wkładamy do lodówki i zapominamy na 36 godzin.Po 36 godz dokładnie myjemy mięso (musimy umyć dokładnie bo inaczej będzie bardzo słona)osuszamy i ...
4....obtaczamy w mieszance przypraw(czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą przypraw).Wkładamy mięso do lodówki na kolejne 36 godz.
5.Po 36 godzinach mięso wkładamy do pończochy i ...
6....wieszamy w suchym przewiewnym miejscu.Po 4 dniach szynka jest już gotowa do spożycia. Wyciągnąć z pończochy i kroić w cieniutkie plasterki.
Porady
Sól i cukier potrzebne są do zakonserwowania mięsa,aby to się nie psuło podczas suszenia .
Dodam jeszcze że nie ma nic lepszego jak suszenie mięsa ,jest to świetna metoda konserwacji .
Komentarze