Szynka pończoszanka

4.49 (156 ocen)

Polecam dla amatorów szynki parmeńskiej,serrano,czy włoskiej prosciutto-serdecznie polecam

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,schabu szynki (u mnie po 0,75 dag karczku i szynki)
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl soli+ 1 łyżka soli peklowej(wymieszać)
    Przyprawy:
    1 główka czosnku
    2 łyżki majeranku(suszonego)
    1/2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
    1/2 łyżeczki mielonej mieszanki pieprzu
    pończocha lub podkolanówki
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Szynka pończoszanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Mięso starannie myjemy,dokładnie osuszamy i nacieramy cukrem.Przekładamy do metalowej foremki,wkładamy do lodówki i zapominamy na 36 godz.
  • ... 2. Po tym czasie(mięso powinno" puścić sok")
  • .... 3. znowu mięso porządnie myjemy ,osuszamy i nacieramy wymieszaną solą i znowu wkładamy do lodówki i zapominamy na 36 godzin.Po 36 godz dokładnie myjemy mięso (musimy umyć dokładnie bo inaczej będzie bardzo słona)osuszamy i ...
  • ... 4. ...obtaczamy w mieszance przypraw(czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą przypraw).Wkładamy mięso do lodówki na kolejne 36 godz.
  • .... 5. Po 36 godzinach mięso wkładamy do pończochy i ...
  • ... 6. ...wieszamy w suchym przewiewnym miejscu.Po 4 dniach szynka jest już gotowa do spożycia. Wyciągnąć z pończochy i kroić w cieniutkie plasterki.

Porady

Sól i cukier potrzebne są do zakonserwowania mięsa,aby to się nie psuło podczas suszenia . Dodam jeszcze że nie ma nic lepszego jak suszenie mięsa ,jest to świetna metoda konserwacji .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować