Szynka peklowana

4.5 (193 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

PYSZNA DOMOWA SZYNECZKA

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ta marynata jest uniwersalna, nadaje się do szynki, karkówki , łopatki czy też boczku.
    Wystarcza na 2-3 kg mięsa.
    3 litry wody
    10 ziarenek ziela angielskiego
    10 listków laurowych
    0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
    1 opakowanie soli peklowej 50 gram z firmy Prymat
    3 łyżki soli naturalnej, kamiennej
    6 ząbków sprasowanego czosnku.
    DODATKOWO PRZED PIECZENIEM:
    przyprawa uniwersalna lub sól, słodka mielona papryka, pieprz mielony, rozmaryn suszony, 2 listki laurowe , 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 szklanka bulionu cielęcego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2 cebule pokrojone w talarki,1 łyżka masła, 5 ząbków czosnku z łupiną.
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny Szynki

Szynka peklowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka peklowana 1. Zagotować wodę z listkami i zielem. Zestawić z ognia i rozpuścić w niej sól naturalną i sól peklową,
    Wystudzić dokładnie.
    Mięso ułożyć w garnku emaliowanym, zalać zimną zalewą i wynieść w chłodne miejsce na 4-5 dni.
  • Szynka peklowana 2. Gdy mięso będzie zamarynowane, wyjąć go z zalewy, osuszyć, osznurować, przyprawić jeszcze przyprawa uniwersalna lub solą , pieprzem, słodką mieloną papryką i rozmarynem, włożyć do naczynia żaroodpornego dodać masło, bulion, pokrojone w talarki warzywa, listek , ziele i czosnek.
  • Szynka peklowana 3. Przykryć pokrywą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia polewać mięso kilkakrotnie.
    Upieczone pozostawić na 30 minut, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.
    Tak zamarynowane mięso zamiast upiec można pokroić na porcje i włożyć do słoików, do połowy wysokości, podlać trochę wody, zamknąć i pasteryzować. Przepis na marynatę podejrzany na blogu Kulinarne spotkania. Blogspot. Ja oczywiście go zmodyfikowałam.

Porady

Jeżeli marynujemy szynkę, należy ją naszprycować w kilku miejscach przygotowaną zalewą. Gdyby zdarzyło się tak, że w trakcie marynowania woda stanie się mętna, z nalotami, należy mięso wyjąć, opłukać i zalać nową zalewą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata do mięs Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Marynowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować