Szynka Peklowana

4.49 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam domowe wędliny, są bardzo smaczne i zdrowe, smakują zupełnie inaczej niż ze sklepu. Szynka wyszła smaczna i soczysta, polecam na kanapki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kilograma szynki bez kości

    Zalewa:

    2 litry przegotowanej wody zimnej

    100 gram soli peklowanej

    2 łyżeczki słodkiej papryki

    2 łyżeczki ostrej papryki

    5 liście laurowe

    5 ziaren ziela angielskiego

    5 owoców jałowca

    10 ziaren pieprzu czarnego

    2 ząbki czosnku

    1 łyżka cukru

    Przyprawy do posypania przed pieczeniem:

    słodka i ostra papryka

    pieprz czarny mielony

    2 łyżki oleju

Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Szynka peklowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa 1. Przegotowaną i ostudzoną wodę wlewamy do garnka w którym będzie peklowała się szynka, dodajemy sól, cukier, wszystkie przyprawy oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Przekładamy mięso, wstawiamy na 7 dni do lodówki, codziennie obracamy na druga stronę.
  • przygotowanie do pieczenia 2. zynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy, nacieramy przyprawami i olejem, ścisło obwiązujemy sznurkiem lub przekładamy do siatki. Przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinka, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 1 kilogram mięsa godzinę w temperaturze 180 stopni, ja piekłam szynkę 1,5 kilogram 1,5 godziny.

Porady

Szynkę zamiast piec to można sparzyć .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować