Wspaniała, mięciutka i wilgotna szynka domowa . Odpowiednia na kolację i domówkę
4 godz.
Składniki:
ok. 2,5 kg mięsa od szynki wieprzowej
2 duże marchwie
½ dużego korzenia selera
2 duże cebule
2-4 liście laurowe
2-3 łyżki octu winnego
1-2 czubate łyżki soli
2 łyżki świeżego lub suszonego majeranku
kilka ziaren pieprzu czarnego
2 litry wody
Rękaw do pieczenia
bawełniane nici lub sznurek do rolowania zapeklowanego mięsa
Szynka peklowana w zalewie jarzynowo-ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych warzyw , pieprzu, liści laurowych i ziół ugotuj bulion warzywny
Wywar odcedź, dodaj sól i ocet - wystudź
2.Mięso umyj , włóż do wywaru- zważ, czy płyn przykrywa mięso, w razie potrzeby uzupełnij ilość płynu , przykryj i pozostaw w chłodzie przez 18-24 godzin
Podczas tego czasu mięso obracaj kilkakrotnie
Po upływie czasu peklowania mięso wyjmij i osusz z marynaty
3.Szynkę zroluj i zesznuruj starannie bawełnianym sznurkiem
4.Piec rozgrzej do temperatury 150*C
5.Mięso włóż do rękawa do pieczenia i umieść w piecu na 3 godziny
6.Ostudzone mięso wyjmij z rękawa i włóż do lodówki na kilka godzin celem dalszego chłodzenia
Komentarze