Szynka peklowana w zalewie jarzynowo-ziołowej

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Wspaniała, mięciutka i wilgotna szynka domowa . Odpowiednia na kolację i domówkę

  • 4 godz.

Składniki:

  • ok. 2,5 kg mięsa od szynki wieprzowej
    2 duże marchwie
    ½ dużego korzenia selera
    2 duże cebule
    2-4 liście laurowe
    2-3 łyżki octu winnego
    1-2 czubate łyżki soli
    2 łyżki świeżego lub suszonego majeranku
    kilka ziaren pieprzu czarnego
    2 litry wody

    Rękaw do pieczenia
    bawełniane nici lub sznurek do rolowania zapeklowanego mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Szynka peklowana w zalewie jarzynowo-ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych warzyw , pieprzu, liści laurowych i ziół ugotuj bulion warzywny
    Wywar odcedź, dodaj sól i ocet - wystudź
  • 2. Mięso umyj , włóż do wywaru- zważ, czy płyn przykrywa mięso, w razie potrzeby uzupełnij ilość płynu , przykryj i pozostaw w chłodzie przez 18-24 godzin
    Podczas tego czasu mięso obracaj kilkakrotnie
    Po upływie czasu peklowania mięso wyjmij i osusz z marynaty
  • 3. Szynkę zroluj i zesznuruj starannie bawełnianym sznurkiem
  • 4. Piec rozgrzej do temperatury 150*C
  • 5. Mięso włóż do rękawa do pieczenia i umieść w piecu na 3 godziny
  • 6. Ostudzone mięso wyjmij z rękawa i włóż do lodówki na kilka godzin celem dalszego chłodzenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować