Szynka peklowana z musztardą francuską

4.5 (168 ocen)

Domowe wędliny stają się coraz bardziej popularne. Ja również coraz częściej je robię. Staram się wymyślać różne kombinacje smakowe.

Składniki:

  • 1-1,2 kg mięso wieprzowe z kulki
    Zalewa
    1,5 litra wody
    2 listki laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    5 kulek jałowca
    10 kulek kolendry
    5 kulek czerwonego pieprzu
    0,5 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka octu winnego
    3 łyżki soli do peklowania
    4 ząbki czosnku (pokrojone)
    Do posmarowania
    0,5 łyżeczki tymianku
    0,5 łyżeczki rozmarynu
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
    2 łyżki musztardy francuskiej
    0,5 szkl bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka peklowana z musztardą francuską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zalewy oprócz soli peklowej doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Do letniej zalewy wsypać sól peklową, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć mięso, przykryć i włożyć do lodówki na 7 dni. Każdy dzień mięso w zalewie obrócić by równomiernie się peklowało. Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć. Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Z góry mięso posmarować musztardą, włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pół szklanki bulionu i szczelnie związać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 50-60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by szynka się zrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować