Szynka pieczona

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szynkę należy zamarynować dwa dni wcześniej a następnie upiec w piekarniku. Jej przygotowanie to „samograj”, nie wymaga wielkiego zaangażowania. Smak jest bardzo klasyczny z lekko słodkawą skórką. Dzięki marynowaniu kilka dni dobrze przechodzi aromatem przypraw.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szynka (kulka) o wadze 1kg
    3-4 ząbki czosnku
    około 6-8 ziaren czarnego pieprzu
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 listków laurowych
    sól
    pieprz czarny mielony
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki płynnego miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny Szynki

Szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przegotować około 1,5 l wody, dodać około 2-3 łyżek soli oraz ziele angielskie, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wystudzić i włożyć szynkę. Zostawić w lodówce na 2 dni.
    Po tym czasie szynkę wyciągnąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Oliwę wymieszać z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i nasmarować mięso ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C przez 1h.
    Powstały sos (tłuszcz) zlać do małego garnuszka i wymieszać z dwoma łyżkami miodu. Polewamy dokładnie całą szynkę i pieczemy jeszcze około 10-15 minut do zarumieniania.

Porady

Tak upieczoną szynkę możemy serwować na ciepło do obiadu lub po wystudzeniu jako wędlinę do pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować