Szynka pieczona peklowana

5 (167 ocen)

Pyszna, aromatyczna. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 0,9 kg szynki kulki
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka jałowca
    2 łyżki soli peklowej

    Marynata:
    4 łyżki oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
    1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

    główka czosnku
    cebula
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny Szynki

Szynka pieczona peklowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować ok 2 l wody z dodatkiem ziela ang, jałowca i liści laurowych oraz soli peklowej, ostudzić. Szynkę umyć. Do szklanego naczynia przełożyć mięso i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą aby w całości było zakryte. Mięso odstawiamy na 3-4 dni w chłodne miejsce. 2 razy dziennie obracamy. Dzień przed pieczeniem przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki mieszamy. Mięso osuszamy, wiążemy nicią i dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki. Na następny dzień przekładamy do rękawa, dodajemy, pokrojoną w ćwiartki cebulę i przekrojony w poprzek czosnek. Pieczemy godzinę w 180st. Na 20 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw aby mięso się przyrumieniło. Po wyjęciu odstawić na kilkanaście minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować