Szynka pieczona peklowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować ok 2 l wody z dodatkiem ziela ang, jałowca i liści laurowych oraz soli peklowej, ostudzić. Szynkę umyć. Do szklanego naczynia przełożyć mięso i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą aby w całości było zakryte. Mięso odstawiamy na 3-4 dni w chłodne miejsce. 2 razy dziennie obracamy. Dzień przed pieczeniem przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki mieszamy. Mięso osuszamy, wiążemy nicią i dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki. Na następny dzień przekładamy do rękawa, dodajemy, pokrojoną w ćwiartki cebulę i przekrojony w poprzek czosnek. Pieczemy godzinę w 180st. Na 20 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw aby mięso się przyrumieniło. Po wyjęciu odstawić na kilkanaście minut.
Komentarze