Tą szynkę przygotowałam na niedzielny obiad - wyszła doskonała! - bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim jej przygotowanie zajęło mi niewiele czasu :)
30 min
Składniki:
Składniki na około 6 porcji:
800 g szynki surowej
duża cebula
duża marchewka
3 duże ząbki czosnku
½ puszki groszku konserwowego
2 łyżeczki przyprawy do dan kucharek
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżeczki gorczycy białej
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
pieprz kolorowy świeżo mielony
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
torebka do pieczenia
Szynka pieczona z groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w dość gruba kostkę.
2.Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Obraną marchewkę kroimy w plastry.
3.Groszek osączamy z zalewy. Wszystko wrzucamy do torebki do pieczenia, wsypujemy przyprawy i mąkę.
4.Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem.
5.Delikatnie obracając rozprowadzamy przyprawy na mięsie, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 190 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 30 minut piekłam bez termoobiegu a następnie z termoobiegiem).
Komentarze