Szynka pieczona z groszkiem i marchewką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tą szynkę przygotowałam na niedzielny obiad - wyszła doskonała! - bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim jej przygotowanie zajęło mi niewiele czasu :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    800 g szynki surowej
    duża cebula
    duża marchewka
    3 duże ząbki czosnku
    ½ puszki groszku konserwowego
    2 łyżeczki przyprawy do dan kucharek
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka rozmarynu
    2 łyżeczki gorczycy białej
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    torebka do pieczenia

Szynka pieczona z groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w dość gruba kostkę.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Obraną marchewkę kroimy w plastry.
  • 3. Groszek osączamy z zalewy. Wszystko wrzucamy do torebki do pieczenia, wsypujemy przyprawy i mąkę.
  • 4. Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem.
  • 5. Delikatnie obracając rozprowadzamy przyprawy na mięsie, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 190 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 30 minut piekłam bez termoobiegu a następnie z termoobiegiem).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy