Szynka pieczona z kurkami

4.5 (178 ocen)

Pyszny odświętny czy też niedzielny obiad

Składniki:

  • duży okrągły plaster szynki wieprzowej ze skórą i kością ok. 1,50 - 1,80 kg
    marynata : 1/4 szk. oleju + 1/4 szk. wina białego p/w + 4 przeciśnięte zabki czosnku
    + płaska łyzka słodkiej papryki + szczypta chili + sól i pieprz cytrynowy
    obłożenie na wierzch szynki :
    200 g kurek
    1 posiekana cebula + 1 łyżka masła + sól i pieprz mielony
    1/4 szt czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
    1 serek ostrowia śmietankonkowa 120g
    50 g serka brie pokrojonego w kostkę
    łyżeczka posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki Ser

Szynka pieczona z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2a5xw8o 1. W szynce ponacinać na krzyż skórę, natrzeć marynatą i pozostawić w niej dwie doby.
    Po tym czasie umieścić ją w naczyniu do pieczenia, wlać zimny bulion do poziomu aby tylko przykryło mięso, wstawić do gorącego piekarnika, piec pod przykryciem w 190 stopniach ok. 1,5 godziny.
  • image-0cc4o5x 2. Na pół godziny przed końcem naczynie odkryć, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
  • image-15d9ky2 3. W czasie kiedy szynka się piecze, zrobić farsz z kurek.
    Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojone kurki, poddusić 10 minut, dodać kawałki papryki i jeszcze chwilę poddusić.
    Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać serek ostrowia.
  • image-28xgl04 4. Na mięso ułożyć farsz kurkowy, posypać pokrojonym serkiem brie.
  • image-17er5cu 5. Podpiec jeszcze chwilę do podpieczenia wierzchu. Posypać koperkiem.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Mięso Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować