Szynka pieczona z miodem

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Świetnie nadaje się na spotkanie w kameralnym gronie, jak i na świąteczne lub weselne przyjęcie.

Składniki:

  • ● ok. 1,5 kg peklowanej szynki
    ● puszka ananasów lub brzoskwiń
    ● 3 łyżki cukru
    ● 4 łyżki miodu
    ● 1/2 łyżeczki białego pieprzu
    ● 1,5 szkl. bulionu (może być z kostki)
    ● łyżeczka mielonych goździków
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka pieczona z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka pieczona z miodem 1. Mięso moczymy 6-8 godzin
    w zimnej wodzie, a następnie
    myjemy pod bieżącą wodą
    i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacinamy
    ukośnie w kratkę. Nacieramy
    goździkami, solą i pieprzem.
  • Szynka pieczona z miodem 2. Pieczemy ok. 20 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temp. 200 °C, od czasu do czasu
    podlewając gorącym bulionem.
    Szynkę wyjmujemy. Smarujemy
    miodem wymieszanym
    z cukrem i pieczemy jeszcze 20
    minut. Następnie odstawiamy
    w ciepłe miejsce.
  • 3. Owoce osączamy, zalewę
    zachowujemy. Do sosu po pieczeniu
    mięsa wlewamy 1/2
    szklanki wody i zalewę. Wkładamy
    owoce i dusimy, aż sos nieco
    odparuje. Sos przelewamy
    do sosjerki. Podajemy do mięsa
    i owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować