Szynka pieczona ze śliwkami

4.48 (200 ocen)

Moja rodzina lubi połączenie mięsa i owoców. Dlatego na świąteczny rodzinny obiad przygotowałam szynkę ze śliwkami. Mięso jest kruche i aromatyczne. Świetnie smakuje na gorąco jak i na zimno.

Składniki:


  • 1,5 kg mięsa z szynki
    30 dag śliwek suszonych
    op. przyprawy do mięsa wieprzowego
    po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
    kilka liści laurowych
    łyżeczka słodkiej papryki
    sól, świeżo zmielony pieprz
    3 ząbki czosnku
    cebula
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka pieczona ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed pieczeniem mięso natrzeć przyprawami, owinąć w folię i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Przed pieczeniem naciąć głęboką kieszeń i nadziać suszonymi śliwkami. Całość spiąć wykałaczkami lub związać nicią. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Do rękawa do pieczenia włożyć mięso, pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jałowca. Całość piec 2 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z rękawa i odstawić na 10 minut. Poporcjować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Śliwki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować