Szynka rolowana z majerankiem i oregano

0 (0 ocen)

Delikatna szynka z ziołami i chrzanowym akcentem. Pokrojona w cienkie plastry idealnie sprawdza się jako wędlina do pieczywa np. jedzona z ćwikłą lub na ciepło pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką.

Składniki:

  • 0,7 kg szynki wieprzowej w kawałku
    2 łyżki ostrego chrzanu tartego
    4 łyżki majeranku suszonego
    4 łyżki oregano suszonego
    sól ziołowa
    pieprz
    wiórki masła śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka rolowana z majerankiem i oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę rozkroić na płat ,od środka posmarować 1 łyżką chrzanu , oprószyć solą ziołową , pieprzem oraz dwiema łyżkami majeranku i oregano.
    Zwinąć mięso w rulon tworząc roladę , związać nicią wędliniarską.
  • 2. Roladę po wierzchu posmarować ostatnią łyżką chrzanu , oprószyć ponownie solą ziołową, pieprzem i pozostałymi ziołami.
  • 3. Mięso ułożyć na arkuszu folii aluminiowej , położyć wiórki masła , zawinąć brzegi folii na mięso.
    Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
    Przed podaniem usunąć sznurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować