Szynka wieprzowa nadziewana pastą ziołową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne danie na świąteczny stół

  • 2 godz.

Składniki:

  • szynka wieprzowa ok 1 kg
    pasta ziołowa:
    3 bułki np. fitness (miąższ)
    pęczek bazyli
    pęczek pietruszki
    parmezan
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz
    czosnek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka wieprzowa nadziewana pastą ziołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę wieprzową umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż dłuższego boku, zrobić dwa nacięcia.
  • 2. Do rozdrabniacza włożyć miąższ z bułki, wlać dużo oliwy, 2 ząbki czosnku i zmiksować. Dodać świeże zioła, zmiksować. Masa powinna być nie za mokra nie za sucha, można dodać oliwy jeżeli masa jest za sucha. Dodać parmezan, przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Nadzienie włożyć w nacięcia. Zwinąć za pomocą sznurka spożywczego szynkę z nadzieniem.

    Przełożyć na blachę razem z ziemniakami. Wyłożyć na blachę, polać oliwą i przyprószyć solą i pieprzem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę, zmniejszyć do 160 stopni C i jeszcze piec przez 30 minut.
  • 4. Wyjąć z piekarnika przykryć luźno folią spożywczą na 15 minut, dopiero po tym czasie kroić mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować