Szynka wieprzowa nadziewana pastą ziołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę wieprzową umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż dłuższego boku, zrobić dwa nacięcia.
2.Do rozdrabniacza włożyć miąższ z bułki, wlać dużo oliwy, 2 ząbki czosnku i zmiksować. Dodać świeże zioła, zmiksować. Masa powinna być nie za mokra nie za sucha, można dodać oliwy jeżeli masa jest za sucha. Dodać parmezan, przyprawić solą i pieprzem.
3.Nadzienie włożyć w nacięcia. Zwinąć za pomocą sznurka spożywczego szynkę z nadzieniem.
Przełożyć na blachę razem z ziemniakami. Wyłożyć na blachę, polać oliwą i przyprószyć solą i pieprzem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę, zmniejszyć do 160 stopni C i jeszcze piec przez 30 minut.
4.Wyjąć z piekarnika przykryć luźno folią spożywczą na 15 minut, dopiero po tym czasie kroić mięso.
Komentarze