Szynka wieprzowa w sosie selerowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, osolić i posypać pieprzem, układać na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Podlać gorącą wodą, dusić ok 1h. Mięso pokroić w plastry grubości 2cm, posypać gałką muszkatałową, dusić ok 30 min do momentu aż mięso będzie kruche i złociste.
2.Wykonać sos: seler potrzeć na tarce o grubych oczkach, usmażyć na maśle, dodać wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę i ser żółty pokrojony w drobną kostkę, chwilkę dusić. Do jogurtu dodać kilka łyżeczek selera wraz z sosem, w celu zahartowania i dodać do całości. Doprawić do smaku.
3.Mięso podawać polane sosem lub pokrojone plastry mięsa można dodać do sosu i dusić w nim kilka minut.
Komentarze