Szynka wieprzowa w sosie selerowo-serowym

0 (0 ocen)

Sos sprawia, że mięso jest kruche i wzbogaca je o walory smakowe.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    1/2 kg szynki wieprzowej
    1/2 selera korzeniowego
    3 łyżki jogurtu naturalnego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    5 plasterków sera żółtego

    Składniki robocze:
    5 łyżek zimnej wody
    sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła

    Składniki do przepisu

    1/2 kg szynki wieprzowej
    tłuszcz do smażenia

    Sos selerowo-serowy:
    1/2 selera korzeniowego
    3łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    5 łyżek zimnej wody
    5 plasterków sera żółtego
    sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Szynki

Szynka wieprzowa w sosie selerowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, osolić i posypać pieprzem, układać na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Podlać gorącą wodą, dusić ok 1h. Mięso pokroić w plastry grubości 2cm, posypać gałką muszkatałową, dusić ok 30 min do momentu aż mięso będzie kruche i złociste.
  • 2. Wykonać sos: seler potrzeć na tarce o grubych oczkach, usmażyć na maśle, dodać wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę i ser żółty pokrojony w drobną kostkę, chwilkę dusić. Do jogurtu dodać kilka łyżeczek selera wraz z sosem, w celu zahartowania i dodać do całości. Doprawić do smaku.
  • 3. Mięso podawać polane sosem lub pokrojone plastry mięsa można dodać do sosu i dusić w nim kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować