Wieprzowina w cebulowo-śliwkowym sosie

4 (2 ocen)

Obłędna wieprzowina w lekko słodkim śliwkowo-cebulowym sosie. Idealne danie na niedzielny obiad i na świeta

Składniki:

  • 500g szynki, łopatki lub schabu
    3 czerwone cebule
    200g śliwek węgierek lub z domowych przetworów
    cynamon
    imbir
    sól, pieprz
    1-2 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyzeczka ocetu jabłkowego
    2 łyżeczki brązowego cukru
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Wieprzowina w cebulowo-śliwkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka w sosie cebulowo-śliwkowym 1. Szynkę oczyścić i pokroić w plastry lub grubą kostkę. Opruszyć solą i pieprzem czarnym lub ziołowym, odstawic do lodówki na min 20 min lub najlepiej na całą noc.
  • Szynka w sosie cebulowo-śliwkowym 2. Olej dobrze rozgrzac na patelni i smażyć mięso z każdej strony około 2 min, do zrumienienia się.
  • Szynka w sosie cebulowo-śliwkowym 3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestkę lub odcedzic na sicie ślwiki ze słoika. Na głęboka patelnie wlać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i śliwki. Chwile podsmażyć, dodać szczypte cynamonu i imbiru, ocet jabłkowy, sos sojowy i brązowy cukier.
  • Szynka w sosie cebulowo-śliwkowym 4. Całość delikatnie wymieszać, dodać podsmażoną szynkę, podlać odrobiną wody, tak aby przykryła cebulę.
  • 5. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa. W międzyczasie podlewać wodą. Pod koniec duszenia wodę całkowicie odparować zostawiająć gesty śliwkowo-cebulowy sos. Podawać z ziemniakami, ulubiona kaszą lub świezym chlebem.

Porady

Do dania można użyć także mrożonych śliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Śliwki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować