Lubię mięsa pieczone . Raz, że smakują, a dwa – ładnie się prezentują i są mniej kaloryczne, niż tradycyjne kotlety czy gulasze. To mięsko rewelacyjnie komponuje się z musztardą.
Składniki:
2 kg surowej szynki
2 jajka
1 włoszczyzna
po 1 łyżeczce ziela angielskiego i czarnego pieprzu
po 3 łyżki musztardy i bułki tartej
sól
rozmaryn
Szynka w cieście musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyścić, opłukać. Włoszczyznę obrać, pokroić na duże kawałki i razem z mięsem włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie i pieprz. Posolić. Zalać wodą, tak aby mięso było całkowicie przykryte. Doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze około 2,5 godziny.
2. Zupełnie miękkie mięso wyjąć z wywaru. Odstawić do wystudzenia. Musztardę wymieszać z jajkami oraz bułką tartą. Dodać w łyżeczkę rozmarynu.
3.Szynkę ułożyć w brytfance. Wierzch posmarować ciastem musztardowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piec przez 15-20 min.
Komentarze