Szynka w miodowej glazurze

4.5 (166 ocen)

  • 4 godz.

Pieczona szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy posmak i wyraźny aromat majeranku.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1kg szynki
    sól
    ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    3 łyżki majeranku
    Glazura:
    4 łyżki miodu
    3 łyżki octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny Szynki

Szynka w miodowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka w miodowej glazurze 1. Miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny oaz przyprawy: sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę.
  • Szynka w miodowej glazurze 2. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h.
  • Szynka w miodowej glazurze 3. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina Glazura

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować