Szynka z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Szynkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry,posypać przyprawami z obu stron,polać olejem,wymieszać i wstawić na 6 godz.do lodówki.
2.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,zrumienić dość mocno z obu stron mięso podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody celem wytworzenia sosu.Dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do czasu jej zrumienienia.Całość zalać gorącą wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
3.
Mięso wyjąć,sos zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody,doprawić do smaku przyprawami,zagotować i przelać przez sito przecierając również cebulę.
4.
Do sosu włożyć mięso i zagotować.
Podawać z ziemniakami z wody utłuczonymi na puree z masłem i śmietaną.Jako dodatek można dodać np. miodowo słonecznikową surówkę z kapusty pekińskiej.
Komentarze