SZYNKA Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI

4.5 (155 ocen)

Tak przygotowana szynka jest bardzo aromatyczna i delikatna w smaku, w połączeniu z ziemniaczkami puree i surówką smakuje wybornie.

Składniki:



  • 1.20 kg. szynki wieprzowej
    1 mała cebula

    sól,sól ziołowa,słodka papryka mielona,zioła prowansalskie,olej do smażenia,mąka do zagęszczenia sosu.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Szynkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry,posypać przyprawami z obu stron,polać olejem,wymieszać i wstawić na 6 godz.do lodówki.
  • szynka z ziołami prowansalskimi 2.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,zrumienić dość mocno z obu stron mięso podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody celem wytworzenia sosu.Dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do czasu jej zrumienienia.Całość zalać gorącą wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
  • szynka z ziołami prowansalskimi 3.
    Mięso wyjąć,sos zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody,doprawić do smaku przyprawami,zagotować i przelać przez sito przecierając również cebulę.
  • szynka z ziołami prowansalskimi 4.
    Do sosu włożyć mięso i zagotować.
    Podawać z ziemniakami z wody utłuczonymi na puree z masłem i śmietaną.Jako dodatek można dodać np. miodowo słonecznikową surówkę z kapusty pekińskiej.

Porady

Mięso można za marynować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować