Szynka z ziemniakami i surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na plastry średniej grubości,posypujemy solą pieprze i papryką.
2.Obsmażamy mięso na oleju z obu stron.Na każdy plaster kładziemy kawałeczek czosnku.
3.W garnek wlewamy zimną wodę wsypujemy sól,pieprz,paprykę i wrzucamy pozostały czosnek.Obsmażone mięso przekładamy do wody.Gotujemy do miękkości ok.1godziny,zależy to od grubości plastrów a i nie każde mięso tak samo szybko się gotuje więc musimy sprawdzać indywidualnie czy jest już miękkie.
4.Robimy surówkę:
Kapustę drobno kroimy,ogórek obieramy i kroimy kostkę,paprykę wyjmujemy z zalewy odsączamy i kroimy w kostkę.Wsypujemy sos paprykowo-ziołowy dodajemy majonez i mieszamy.
5.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Odlewamy,suszymy i gałkownicą do lodów robimy kulki.Nakładamy na talerze,posypujemy koperkiem,dokładamy mięsko i surówkę.Obiad gotowy.
Porady
Zamiast szynki możemy użyć np.łopatki czy karkówki albo schabu.
Komentarze