Szynka z jałowcem

0 (0 ocen)

Szynka z jałowcem

Składniki:

  • 1200 g szynki wieprzowej
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki soli
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka suszonych owoców jałowca
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    szczypta kminku

Szynka z jałowcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy
    wymieszać z olejem i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Mieszanką
    dokładnie natrzeć szynkę, a ziarna jałowca powciskać w mięso.Na
    wierz położyć liście laurowe
  • 2. Odstawić na 12 godzin do lodówki.
  • 3. Następnie włożyć do rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 2 godzin.
    Jeśli pod koniec pieczenia szynka będzie zbyt blada,temperaturę w piekarniku zwiększyć do 220 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karkówka po staropolsku z jałowcem