Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar)

0 (0 ocen)

  • 16 godz. 40 min

Nie ma to jak własnoręcznie zrobiona wędlina. Warto robić ,wtedy wiemy co znajduje się w środku. Ze względu na zamiłowanie do oliwek postanowiliśmy zrobić wędlinę z tym właśnie dodatkiem. Doskonałym uzupełnieniem są kapary oraz dodające nieco ostrości pieprz marynowany oraz żółta gorczyca.

  • 16 godz. 40 min

Składniki:

  • 700 g szynki (myszka)
    200 g wędzonej słoniny
    2 łyżki pieprzu zielonego marynowanego
    łyżka białej gorczycy
    łyżka żółtej gorczycy
    kilka łyżek kaparów
    kilka łyżek oliwek z pastą paprykową
    łyżka soli
    2 łyżki żelatyny

Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar) 1. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i razem ze słoniną przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka).
  • Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar) 2. Dodajemy pieprz ,gorczycę białą i żółtą ,kapary ,oliwki i sól. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
    Po kilku godzinach dodajemy żelatynę ,dokładnie łączymy składniki.
  • Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar) 3. Masę mięsną przekładamy do woreczka ,zawiązujemy i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy i gotujemy we wrzątku przez 45 min (temperatura 75°C).
  • Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar) 4. Szynkowar wyciągamy ,studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wędlinę wyjmujemy i kroimy na plasterki.
  • Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar) 5. Gotowe.

Komentarze

Podobne przepisy