Szynka z owocowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyj, osusz. Zrób marynatę: miód, musztardę i olej utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem,solą i pieprzem. Marynatą posmaruj mięso i wstaw do lodówki na kilka godzin
2.Następnie szynkę natnij ostrym nożem w dwóch miejscach i zrób głębokie otwory. W jeden otwór włóż suszone śliwki ( wcześniej można owoce sparzyć), a w drugi morele. Mięso zwiąż nicią kuchenną i podsmaż szybko z obu stron na rozgrzanym oleju.
3.Tak przygotowane mięso przełóż do worka do pieczenia i piecz ok.90 minut w 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozwiń folię, aby mięso się ładnie zrumieniło. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze