Szynka z pończoszki

5 (176 ocen)

  • 2 godz. 48 min

Jest najlepsza wędlina długodojrzewająca, wędzona a nie wędzona, suszona na świecie .Polecam wszystkim a nie pożałujecie.

  • 2 godz. 48 min

Składniki:


  • 1,5 kg schabu bez kości
    dużo cukru
    dużo soli
    dużo słodkiej papryki
    papryka ostra
    dużo majeranku
    pończocha najlepiej ze streczu lub tak jak u mnie podkolanówka wystarczyła
    sznureczek
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka z pończoszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso należy umyć i osuszyć.
    Na talerz wsypujemy cukier i dokładnie - lekko przyciskając do mięsa - panierujemy mięso w cukrze.
    Wkładamy do pojemnika z przykrywką i zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
    Następnie mięso wyjmujemy, myjemy pod zimną wodą - i tu zauważycie że mięso stało się twarde, zwarte i jędrne.
    Mięso osuszamy i tak jak z cukrem postępujemy z solą.
    Nacieramy dokładnie solą.
    Odstawiamy w pojemniku na 24 godziny do lodówki.
    Po 24 godzinach mięso myjemy i osuszamy.
    Dla mnie zadziwiające było to że cukier tak zamknął pory mięsa że nie wyciekał z niego sok.
    I teraz też mięso jest suche.
    Teraz mięso nacieramy słodką papryką i chilli a potem grubo posypujemy majerankiem.
    Teraz już jak zjadłam szynkę to radzę Wam aby po słodkiej papryce dodać coś bardzo aromatycznego i wyrazistego w smaku typu pieprz kajeński, dużo chilli lub arabskiej harissy albo nawet garam masala, bo dla mnie było mięso było trochę mdłe.

    Teraz mięso wkładamy do pończochy, zawiązujemy sznurkiem tak aby zrobić pętelkę i wieszamy w przewiewnym miejscu - u mnie pod sufitem w pokoju - w ciepłym miejscu na 7 dni.
    Nie przejmujcie się z mięsa nie będzie kapać sok, będzie ono sobie cudnie dojrzewać.
    Mięso po 7 dniach jest dobre do jedzenia i mnie zaskoczył widok mięsa jak je rozkroiłam.
    Było takie aromatyczne i wyglądało jakby było wędzone.
    Sporo zmniejszyło swoją objętość ale ponad kilogram zostało.
    Polecam każdemu pod warunkiem że lubi surową szynkę.

    Smacznego.

Porady

Z mięsa może wyciekac woda podczas cukrzenia czy solenia. Nasze mięsa sa tak nafaszerowane wodą że jest to normalne. Przy suszeniu natomiast mięso jest suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować