SZynka ze śliwką w cytrynowo-musztardowej skorupce

0 (0 ocen)

Pyszna, delikatna szynka to doskonały obiad na każdy lubiący mięsko stół.

Składniki:

  • - 1,2 kg szynki wieprzowej
    - 100 g śliwek suszonych
    - 2 łyżki koniaku
    - gorąca woda
    - 2 łyżki oleju - do marynaty
    - 2 cytryny
    - 3 łyżki musztardy ( u mnie sarepska ale ja ją uwielbiam - możecie dac inną)
    - 1 łyżka oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny Szynki

Szynka ze śliwką w cytrynowo-musztardowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka ze ślwką 1. Szynkę myjemy , osuszamy i nacieramy dokładnie oliwą. Cytrynę kroimy w plasterki o obkładamy nią dokładnie mięso. MIske z mięsem przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy na klika godzin do lodówki ( najlepiej na noc) .
    Śliwki moczymy przez co najmniej godzinę w koniaku połączonym z gorącą wodą - całość ma przykryć śliwki. W szynce robimy ostrym nożem wgłębienie i wkładamy w nie namoczone śliwki:
  • SZynka ze śliwką 2. Jak nadziejemy już szynkę , obowiązujemy ją sznurkiem- nadając kształt a następnie smarujemy musztardą i obsmażamy na patelni na bardzo gorącym tłuszczu:
  • SZynka ze śliwką 3. Po obsmażeniu okładamy ją plasterkami z drugiej cytryny , przykrywamy folia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra- dół ) na godzinę i 15 min,
  • SZynka ze śliwką 4. Po tym czasie zdejmujemy folię , zwiększamy temp. do 200C i pieczemy jeszcze około 10 -15 min , żeby nam się skórka przypiekła. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy jeszcze na 10-15 min , żeby mięso odpoczęło i wtedy kroimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Musztarda Śliwki Szynka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować