Szynka ze śliwką w cytrynowo-musztardowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy , osuszamy i nacieramy dokładnie oliwą. Cytrynę kroimy w plasterki o obkładamy nią dokładnie mięso. MIske z mięsem przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy na klika godzin do lodówki ( najlepiej na noc) .
Śliwki moczymy przez co najmniej godzinę w koniaku połączonym z gorącą wodą - całość ma przykryć śliwki. W szynce robimy ostrym nożem wgłębienie i wkładamy w nie namoczone śliwki:
2.Jak nadziejemy już szynkę , obowiązujemy ją sznurkiem- nadając kształt a następnie smarujemy musztardą i obsmażamy na patelni na bardzo gorącym tłuszczu:
3.Po obsmażeniu okładamy ją plasterkami z drugiej cytryny , przykrywamy folia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra- dół ) na godzinę i 15 min,
4.Po tym czasie zdejmujemy folię , zwiększamy temp. do 200C i pieczemy jeszcze około 10 -15 min , żeby nam się skórka przypiekła. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy jeszcze na 10-15 min , żeby mięso odpoczęło i wtedy kroimy.
Komentarze