Szyszki krówkowe z płatków kukurydzianych

4.48 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezwykłe w smaku, domowe łakocie, nie tylko dla dzieci. Wystarczą 3 składniki i naprawdę niewiele pracy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g krówek
    100 g masła
    120 g płatków kukurydzianych
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szyszki krówkowe z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większego garnka przekładamy krówki i masło. Składniki roztapiamy na małym ogniu, mieszając cały czas łyżką (najlepsza długa drewniana). Jak powstanie gładka masa, zdejmujemy ją z ognia i dokładamy płatki, łącząc całość.
  • 2. Masę przekładamy do miski. Mieszamy chwilę, żeby lekko przestygła.
  • 3. Namoczonymi w zimnej wodzie rękoma, formujemy kulki wielkości dużych orzechów włoskich. Pilnujemy, żeby masa nie wystygła, bo tylko z gorącej można uformować kule.
  • 4. Gotowe kulki rozkładamy na talerzach i pozostawiamy do ostygnięcia, na co najmniej 1 godzinę, w chłodnym miejscu. Najlepsze jednak są, po kilku godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować