Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pavlova z rabarbarem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pavlova z rabarbarem - składniki:
Pavlova z rabarbarem - sposób przygotowania: Beza: Białka ubijamy w misce na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy sok z cytryny oraz przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy ok. 15 cm. Wypełniamy okrąg bezą. Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180oC piekarnika i po ok. 3 - 5 minut (jak złapie kolor - delikatnie się przyrumieni) przykręcamy temperaturę do 140 - 150oC w zależności od mocy naszego piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę kładziemy na paterze dnem do góry, delikatnie zrywamy papier. Odwracamy. Przygotowujemy nadzienie. Rabarbar kroimy na małe plasterki, zasypujemy cukrem, odstawiamy na ok. 15 min, po tym czasie (musi puścić trochę soku), wrzucamy go do rondelka, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu do powstania dość gęstego dżemu z kawałkami rabarbaru. Odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wykładamy na bezę, a następnie wykładamy na nią wystudzony rabarbar. Podajemy od razu.