Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łopatka jagnięca z sosem paprykowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Łopatka jagnięca z sosem paprykowym - składniki:
Łopatka jagnięca z sosem paprykowym - sposób przygotowania: Paprykę upiecz (na przykład w piekarniku). Gdy sczernieje, włóż do woreczka, zawiąż i odłóż na 10 minut, a następnie obierz ze skórki i usuń nasionka. Strąki papryk dość grubo pokrój, wymieszaj z octem, cukrem, kolendrą, skórką pomarańczową, mieloną chili i kuminem. Włóż do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Mięso natrzyj solą i pieprzem, włóż do brytfanny. Piecz około 25 minut. Masę paprykową przełóż do rondelka i gotuj kilka minut, cały czas mieszając. Łopatkę jagnięcą podziel na podwójne kotleciki, podawaj z sosem.