Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kurczak podpalany pieczony z sokiem jabłkowym
Kurczak podpalany pieczony z sokiem jabłkowym - składniki:
Kurczak podpalany pieczony z sokiem jabłkowym - sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200° C. 1 łyżkę masła i olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie. Uważajmy, by tłuszcz nie dymił. Dodajemy cienko pokrojone szalotki i podzielonego na porcje kurczaka. Kiedy kurczak jest zrumieniony, polewamy go śmiało wódką i podpalamy. Gdy wódka się wypali i zgaśnie widowiskowy niebieski płomień, posypujemy kurczaka solą i pieprzem. Dodajemy liść laurowy i tymianek, zalewamy cydrem lub sokiem jabłkowym zmieszanym z tonikiem i białym winem. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika.
Marchewki, seler i rzodkiew kroimy w słupki i gotujemy na parze około 15 minut. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na 1 łyżce masła, solimy, pieprzymy i mieszamy z ugotowanymi jarzynami. Kurczaka podajemy na półmisku, otoczonego jarzynami, z sosem w oddzielnym naczyniu i ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.
- 1 duży kurczak (ok. 1.2 kg)
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera
- 1 mała czarna rzodkiew
- 30 dag pieczarek
- 2 szalotki lub 1 cebula
- 1/3 szkl. wódki Złota Jesień (lub innej aromatycznej)
- 1 liść laurowy
- tymianek (najlepiej w gałązkach)
- 1 łyżka oleju
- 2 szkl. cydru
- czyli alkoholu z jabłek lub zamiast niego: 1 szkl. soku jabłkowego
- 1/3 szkl. toniku i 2/3 szkl. białej Sophii
Marchewki, seler i rzodkiew kroimy w słupki i gotujemy na parze około 15 minut. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na 1 łyżce masła, solimy, pieprzymy i mieszamy z ugotowanymi jarzynami. Kurczaka podajemy na półmisku, otoczonego jarzynami, z sosem w oddzielnym naczyniu i ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki