Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak podpalany pieczony z sokiem jabłkowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak podpalany pieczony z sokiem jabłkowym - składniki:
Kurczak podpalany pieczony z sokiem jabłkowym - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 200° C. 1 łyżkę masła i olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie. Uważajmy, by tłuszcz nie dymił. Dodajemy cienko pokrojone szalotki i podzielonego na porcje kurczaka. Kiedy kurczak jest zrumieniony, polewamy go śmiało wódką i podpalamy. Gdy wódka się wypali i zgaśnie widowiskowy niebieski płomień, posypujemy kurczaka solą i pieprzem. Dodajemy liść laurowy i tymianek, zalewamy cydrem lub sokiem jabłkowym zmieszanym z tonikiem i białym winem. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika.
Marchewki, seler i rzodkiew kroimy w słupki i gotujemy na parze około 15 minut. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na 1 łyżce masła, solimy, pieprzymy i mieszamy z ugotowanymi jarzynami. Kurczaka podajemy na półmisku, otoczonego jarzynami, z sosem w oddzielnym naczyniu i ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.