jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Naleśniki z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli mamy kilka plastrów pieczeni możemy przygotować z nich z dodatkiem warzyw pyszny farsz do nalesników.

Naleśniki z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z mięsem i warzywami

 

  • ciasto : 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • około 5 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki orkiszowej razowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • farsz : kilka plastrów mięsa pieczonego
  • 1/2 niewielkiej kapusty pekińskiej
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Sól i pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego lub oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 15 dag sera żółtego

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem i warzywami
Wszystkie składniki ciasta mieszamy trzepaczką dokładnie i odstawiamy na 15 minut po czym smażymy naleśniki smarując rozgrzaną patelnię odrobiną oleju. Możemy naleśniki usmażyć wcześniej i przechować je w lodówce. Obieramy cebule i kroimy ją w ćwierć plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę. Kroimy mięso w kostkę, dodajemy do cebuli. Kroimy drobno kapustę pekińską, dokładamy do zawartości patelni, podlewamy odrobiną wody. Dodajemy pieprz ziołowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po pięciu minutach duszenia dodajemy pokrojoną cukinię. Dusimy ja tylko kilka minut, by pozostała chrupiąca. Mleko mieszamy z mąką, zagęszczamy sos. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, posypujemy odrobiną startego sera , składamy. Resztę sera wysypujemy na górę naleśników. Zapiekamy w piekarniku do chwili, aż ser delikatnie się rozpłynie.
Naleśniki z mięsem i warzywami
Obieramy cebule i kroimy ją w ćwierć plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę.
Naleśniki z mięsem i warzywami
Kroimy mięso w kostkę, dodajemy do cebuli.
Naleśniki z mięsem i warzywami
Kroimy drobno kapustę pekińską, dokładamy do zawartości patelni, podlewamy odrobiną wody.
Naleśniki z mięsem i warzywami
Możemy naleśniki usmażyć wcześniej i przechować je w lodówce.