jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Brokułowa z tortellini

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zazwyczaj przyjęło się podawać zupę krem z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Polecam małą odmianę i jako dodatek użyć - tortellini!!! Połączenie wychodzi pyszne, a zupa jest bardziej ”treściwa”:).

Brokułowa z tortellini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brokułowa z tortellini

 

  • Składniki na 4-5 porcji:
  • 1 duży brokuł,
  • Około 1-5-2 litry wody,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 marchew,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kostka rosołowa,
  • Biały pieprz do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Natka pietruszki do podania,
  • 250 g tortellini (1 opakowanie), u mnie z mięsnym nadzieniem,
  • 1 łyżka masła,

 

Sposób przygotowania:

Brokułowa z tortellini
Brokuł dzielimy na różyczki. Do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy je. Do rozpuszczonego wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podzielony brokuł. Delikatnie obsmażamy go. Następnie całość zalewamy wodą . Dodajemy kostkę rosołową. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do brokułu. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Między czasie w oddzielnym garnku gotujemy tortellini według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy. Gdy warzywa są już miękkie zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Przed miksowaniem odkładamy kilka różyczek do dekoracji. Zmiksowaną ponownie stawiamy na ogniu, zabielamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Na koniec wrzucamy tortellini i odłożone różyczki. Zupę porcjujemy na talerze, posypujemy natką i podajemy.
Brokułowa z tortellini
Na maśle obsmażamy przygotowane różyczki brokuła
Brokułowa z tortellini
Do brokułu dodajemy marchew. podlewamy płynem
Brokułowa z tortellini
Oddzielnie gotujemy tortollini według przepisu na opakowaniu
Brokułowa z tortellini
Zmiksowana zupę doprawiamy do smaku i delikatnie zabielamy

Tagi:

brokuły