Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Łódeczki krabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Przekrawać bakłażany wzdłuż na pół i posmarować olejem. Smażyć na grillu

Łódeczki krabowe

Składniki:

Łódeczki krabowe

 

  • 3 bakłażany
  • 3 posiekane dymki
  • olej do smażenia
  • 1,5 szkl gotowanego mięsa karaba (może być mrożone lub z puszki)
  • kolendra do przybrania
  • Sos:
  • 2 posiekane małe chili
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1/2 szkl sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Łódeczki krabowe
Przekrawać bakłażany wzdłuż na pół i posmarować olejem. Smażyć na grillu lub upiec aż skórka sczernieje a miąższ zmięknie. Delikatnie zdjąć skórkę żeby nie uszkodzić miąższu (łodyżki zostawić). Trzymać w cieple. Smażyć na oleju 2-3 dymki na złoty kolor, dodać wszystkie składniki sosu i gotować aż cukier się rozpuści. Dodać mięso kraba i podgrzać. Ułożyć bakłażany na półmiksu lub osobnych talerzach, napełnić farszem krabowym, posypać resztą dymki i kolendrą.