Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny, torcik, któey przypadkie do komu chyba każdemu;)

Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

Składniki:

Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

 

  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5 łyżek maki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 330 ml smietany 30%
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyzki kawy rozpuszczalnej
  • Polewa:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 3 lyzki cukru
  • 3 łyzki kakao
  • Mleko
  • Orzechy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.Kawę zaparzyć w 1/5 szklanki wody, dodać 2 łyzeczki zelatyny. Smietane ubijac z cukrem Az zgestnieje, wlać kawę. Zmiksować.Biszkopt przeciąć na pół. Posmarować masą.Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.Polewa polac wierzch tortu i udekorować orzechami.