Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Żeberka zalewamy wodą, obgotowujemy około 30 minut, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz. Wyjmujemy żeberka, studzimy, a wywar wykorzystujemy do ugotowania np. zupy.
Składniki marynaty mieszamy dokładnie. Do sporej miski lub szczelnego worka wkładamy żeberka, dodajemy marynatę, dokładnie obtaczamy w niej żeberka, tak żeby dobrze pokryła mięso.
Żeberka wyjmujemy z marynaty, lekko otrząsamy mięso z jej nadmiaru, układamy na grillu i smażymy, obracając co jakiś czas i smarując marynatą, aż mięso się zarumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.
Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.
Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.
Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
- Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
- Barszcz z uszkami
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
- Sałatka caprese z nektarynek i łososia
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Krupnik
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Sos do pizzy
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
- Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Indyjski kurczak chili
- Brownie z chałwą
- Wykwintne roladki rybne
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pesto z papryki
- Makaron z chorizo i krewetkami
- Carpaccio z buraka
- Rogaliki z ciasta francuskiego
Komentarze (20)
1679 dni temu
Przykro mi drogi Lidlu, że masz takich ograniczonych czytelników... Przepis jest jasny, prosty i klarowny, ale to chyba jakieś pińcetplusy go czytają bez zrozumienia. No cóż, takie mamy społeczeństwo. Nie zrażajcie się i dalej umieszczajcie przepisy:) Są jeszcze tacy, którzy umieją je wykorzystać:) Pozdrawiam.
odpowiedz
2372 dni temu
Ten przepis jest cały do kitu. 1. Marynata: 2 kg żeberek?, sól, pieprz w ziarnach, pieprz do smaku?, ile? 2. Przygotowanie: Gotujemy z solą, pieprzem i liściem laurowym. Te same składniki mają być również w marynacie? 3. Przygotowanie: jak długo marynować? Adam
odpowiedz
2368 dni temu
Adamie, żeberka gotujemy z dodatkiem liściu laurowych, soli i pieprzu w ziarnach - ilość pieprzu zależy od Twoich upodobań smakowych. Do marynaty, wykorzystujemy poniższe składniki: 1/3 szklanki miodu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki octu balsamicznego 2/3 szklanki keczupu 3 łyżeczki ostrej musztardy 4 ząbki posiekanego czosnku 1 posiekana mała cebula pieprz do smaku Żeberka polecamy marynować nawet całą noc - około 12 godzin :)
1767 dni temu
DOKALDNIE :/
2837 dni temu
bardzo smaczne żeberka
odpowiedz
2836 dni temu
Wypróbuj również ten przepis na żeberka - https://kuchnialidla.pl/product/Zeberka-miodowo-pomidorowe
3387 dni temu
alibabka, dziękujemy za zgłoszenie!
odpowiedz
3388 dni temu
https://www.facebook.com/LisztRestauracja?ref=ts&fref=ts
odpowiedz
3530 dni temu
Żeberka przepyszne, zawsze się udają.
odpowiedz
3718 dni temu
Drogi gościu, chodzi o miód normalny (bezalkoholowy :)), natomiast sos sojowy najlepszy będzie jasny.
odpowiedz
3719 dni temu
Miód ma być pitny czy normalny a sos sojowy jasny czy ciemny?
odpowiedz
3834 dni temu
Jeśli 1/3 szklanki miodu to co w liście robi 1 łyżka ?
odpowiedz
3943 dni temu
Gość, rzeczywiście brakowało tej informacji. Miodu powinna być 1/3 szklanki.
odpowiedz
3944 dni temu
Hej, ile w końcu tego miodu?
odpowiedz
3956 dni temu
Ja zrobiłam wyszło super;-)
odpowiedz
3970 dni temu
Wogóle popierniczony przepis bo na grillu się nie smaży -_-
odpowiedz
3972 dni temu
A co to jest "1 miodu" - chodzi o szklankę, łyżkę, słoik?
odpowiedz
3996 dni temu
A nikt nie spyta, jakie żeberka? To chyba ważne?
odpowiedz
4002 dni temu
No wlasnie tez bym chciala wiedziec co dalej :)
odpowiedz
4004 dni temu
to cały przepis? nie trzeba ich po gotowaniu i marynowaniu np piec w piekarniku?
odpowiedz
zobacz wszystkie