Grillowany kebab z mięsa wieprzowego i wołowego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

1. Mięso wkładamy do miski, dodajemy rozgnieciony czosnek, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, dymkę i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. 
2. Z przygotowanej masy formujemy wałeczki i następnie nadziewamy je na metalowe szpikulce do szaszłyków (możemy wykorzystać też drewniane patyczki do szaszłyków, ale wcześniej należy wymoczyć je w zimnej wodzie przynajmniej godzinę przed użyciem). Można też ulepić kilka mniejszych kulek i nadziewać je na szpikulec na przemian z kawałkami czerwonej cebuli, cukinii lub pomidorków koktajlowych.
3. Grillujemy ostrożnie, uważając, żeby mięso się nie przyklejało − można je delikatnie natłuścić, na przykład kawałkiem słoniny. Aby danie prezentowało się apetycznie, dobrze jest szybko obsmażyć kebaby na rozgrzanej patelni, a grillować je tuż przed podaniem – dla uzyskania odpowiedniego smaku dzięki żarowi węgla drzewnego. 
4. Gotowy kebab podajemy z sałatką z pieczonego bakłażana lub sałatką ze świeżych ogórków z kwaśną śmietaną i czosnkiem. 
 
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!