Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ogórek przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przekładamy ogórka na sito i odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy ponownie do miski, dodajemy jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę z sosem przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.
Oliwę łączymy z papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Marynatę łączymy z mięsem, a następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Grillujemy ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso podajemy z sosem tzatziki.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.
Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.
Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…
Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti z soczystymi pulpecikami
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- Klops z jajkiem
- Szaszłyki wieprzowe
- Dim sum z farszem z mięsa mielonego
- Szaszłyki bałkańskie
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Stek z jelenia
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pierogi z mięsem
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Wykwintne roladki rybne
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Pizza rzymska
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Komentarze (12)
2853 dni temu
Jak dla mnie w tym przepisie jest za dużo oliwy i brakuje octu winnego - jak już przegryzą się smaki bardzo oliwa przebija. Ja na tę ilość jogurtu daję 1-2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę octu - zdecydowanie bardziej przypomina to wtedy tzatziki jedzone w Grecji.
odpowiedz
2853 dni temu
Ups. To wygląda na to, że pomyliłam ilość- tę z marynaty do mięsa użyłam do sosu. W każdym razie dołożyłam drugi jogurt i ogórek plus ocet i wyszło ok :)
2852 dni temu
Mamy nadzieję, że smakowało!
1710 dni temu
Ale tutaj do sosu idzie przecież tylko 1 łyżka oliwy. Te 50 ml trzeba wmieszać w mięso.
954 dni temu
Ocet do tzatziki? Pomyłka chyba jakaś.,
844 dni temu
nikogo to nie obchodzi pzdr
3156 dni temu
robię prawie identycznie, ale dodaję szczyptę suszonej mięty i czasami zamiast jogurtu daję serek bieluch. ale mam chęć na szaszłyki z tzatzikami ... aż mi ślinka cieknie
odpowiedz
3503 dni temu
w greckim tzatziki nie ma koperku
odpowiedz
3600 dni temu
Jakoś brakuje mi w waszym sosie tzatziki koperku.
odpowiedz
3618 dni temu
Aurora, dziękujemy za sugestię! :)
odpowiedz
3618 dni temu
Pomyślelibyście o mięsko baranim może, żeby zrobić prawdziwe cevapcici albo pljeskavice... hmm, odrobina Bałkanów w Polsce, mniam :)
odpowiedz
3635 dni temu
Uwielbiam je ,są idealne dla dzieci a sosik super do szaszłyczków pasuje.mniam...
odpowiedz
zobacz wszystkie