Konfitury borówkowe z czerwonym winem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mieszamy borówki z cukrem i cynamonem. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do owoców.

Całość przekładamy na patelnię, gotujemy, a następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na noc.

Ponownie podgrzewamy zawartość patelni, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 minut i zdejmujemy patelnię z ognia.

Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gosia Gosia
    2122 dni temu
    Świetny pomysł. Akurat mam wysyp borówek i szukałam na nie pomysłu. ☺ Tylko czy nie trzeba pasteryzowac słoiczków z konfiturą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2122 dni temu
    Droga Gosiu, jeśli planujesz zrobić większe konfiturowe zapasy, lepiej oczywiście zdecydować się na pasteryzację słoiczków, by mieć pewność, że się nie zepsują.
  • Basia Basia
    3202 dni temu
    Ile wychodzi słoiczków i o jakiej pojemności z takiej ilości składników jak w przepisie?

    odpowiedz

  • San San
    1735 dni temu
    Mnie wyszło około 300 ml :D
  • Beata Beata
    3592 dni temu
    Robiłam je w zeszłym roku - rewelacja! Moje 5-cio letnie dziecko zajadało je do omletów lub wyjadało samo ze słoiczka ;) ja dodawałm sobie np. do kaszy mannej w zimie... hmm... oczywiście słoiczków było stanowczo za mało więc w tym roku zrobię podwójnie ;)

    odpowiedz

  • Olunia Olunia
    3731 dni temu
    Jak długo i w jakich warunkach można przechowywać tę konfiturę?

    odpowiedz

  • Marzenie Marzenie
    3881 dni temu
    Wspaniały pomysł na borówki :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3900 dni temu
    Grażyno nie zalecamy zamiany cukru na miód. Przede wszystkim cukier jest naturalnym konserwantem, który chroni owoce przed psuciem się. Ponadto charakterystyczny smak miodu może zdominować smak owoców w konfiturze.

    odpowiedz

  • Gość Grażyna Gość Grażyna
    3900 dni temu
    Czy zamiast cukru można używać miód? Jeżeli tak, to ile miodu za jaką ilość cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3900 dni temu
    Tak, w tym przepisie zostały wykorzystane borówki amerykańskie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3900 dni temu
    czy tą konfiturę można zrobić z borówek amerykańskich?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3901 dni temu
    Wina jest w konfiturze niewiele, ale podkreśla ono smak owoców. Podczas gotowania większość alkoholu z wina wyparowuje, dlatego w konfiturze pozostaje go zaledwie śladowa ilość.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3901 dni temu
    Czy czuć w tej konfiturze wino? Czy mogą ją jeść kilkuletnie dzieci?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!