Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody.
700 ml wody i cukier mieszamy razem w garnku. Dodajemy skórkę startą z 3 limonek oraz 4 łyżki soku z limonki. Całość zagotowujemy razem, stale mieszając. Gdy mikstura zacznie wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 2/3 namoczonej żelatyny i mieszamy przez chwilę, aż żelatyna się rozpuści. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników. Gotową galaretką napełniamy pucharki i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Syrop oddzielamy od liczi. Do syropu dodajemy 50 ml soku z limonki oraz 50 ml wody i całość zagotowujemy razem. Gdy syrop zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Syrop chłodzimy. Gdy zacznie żelować, wylewamy go na kokosową galaretkę i układamy kilka owoców liczi. Ponownie wkładamy do lodówki, aż limonkowa galaretka również się zetnie.
Jak podawać
Podajemy udekorowane odrobiną startej skórki z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron chow mein z wołowiną
Smakowita propozycja obiadowa w orientalnym stylu – paski wołowiny podane z soczystymi warzywami i smażonym makaronem.
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w sosie curry
- Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
- Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
- Arbuzowe szaleństwo
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Sos beszamelowy
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Baklawa
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Kawowy dacquoise z kremem
- Zupa z dyni i jabłek
- Lody figowe
- Gołąbki bez zawijania
- Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Żurek z makaronem
- Tort lodowy
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
- Pizza rolls z burakami i fetą
- Pomidorowy pstrąg z imbirem
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Strudel z jabłkami i makiem
Komentarze (2)
2636 dni temu
BATERFILD, przyjadę! kiedy Ci pasuje?
odpowiedz
3727 dni temu
okrasa przyjedz do mnie do mrzygłodu na gruchle woj śląskie odpisz ok
odpowiedz