Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę do pieczenia

KROK 1: Wędzimy ziemniaki

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w skórce do miękkości. Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Ziemniaki można również podać podpieczone w piekarniku.

KROK 2: Przygotowujemy polewkę

Maślankę dokładnie mieszamy z mąką, wlewamy do gorącej, osolonej wody. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i zdejmujemy z ognia. Żółtka mieszamy ze słodką śmietanką i dodajemy do maślanki.

KROK 3: Przygotowujemy okrasę

Cebule i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Pokrojone cebule i suszone pomidory smażymy powoli na oleju, aż całość nabierze lekko złotego koloru (ok. 15 minut).

Ziemniaki zalewamy polewką, posypujemy szczypiorem i dodajemy pomidorową okrasę. Możemy podać z jajem sadzonym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    2095 dni temu
    Bardzo dobry obiadek-Polecam!!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!