Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- patelnię
- sito
- wałek
- pędzel cukierniczy
- blaszkę
- papier do pieczenia
KROK 1
Mąkę przesiewamy do miski (niewielką ilość pozostawiamy do podsypywania). W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
KROK 2
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni do uzyskania karmelowego koloru, dodajemy masło oraz jabłka. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, mieszamy. Przekładamy do miseczki i studzimy.
KROK 3
Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy karmelizowane jabłka. Zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu, i wyginamy w kształt półksiężyca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-35 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Francuskie rurki z kremem
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!
Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Orzechowe babeczki
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Strudel makowy
- Czekoladowy pudding z croissantów
- Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
- Minitorciki czekoladowe z owocami
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Babeczki z jabłkami w kształcie róży
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Maślane rogaliki
- Trufle z wróżbą
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
- Ekspresowa szarlotka w szklankach
- Herbata imbirowo-pomarańczowa
Komentarze (33)
129 dni temu
Nadzienie do rogalików lepiej robić samych jabłek i cynamonu bo z miodem nie są lepsze a podczas lepienia się wylewa z rogalików.
odpowiedz
453 dni temu
W filmie czas pieczenia 30-35 minut w przepisie 20-25minut - czyli ile ?
odpowiedz
451 dni temu
Faktycznie w przepisie wkradła się mała nieścisłość. Rogaliki pieczemy, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Zależnie od piekarnika może to być od 20 do 35, a nawet 40 minut. Najlepiej po 20 minutach sprawdzić kolor rogalików i według tego dostosować czas pieczenia :)
749 dni temu
Świetny przepis! ☺️korzystam z niego nie raz 😃 często zamiast jabłek daję powidła. Natomiast tym razem pokuszę się o zrobienie o połowę mniejszych rogalików 🥐
odpowiedz
810 dni temu
Rogaliki wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis.
odpowiedz
889 dni temu
pieczemy 20-25 minut tak jak jest w przepisie czy 30-35 minut tak jak pan paweł mówi w filmiku??
odpowiedz
888 dni temu
Najlepszą metodą będzie sprawdzenie stopnia wypieczenia rogalików po ok. 20-25 minutach. Jeśli z wierzchu będą złote, a cukier skarmelizowany, można uznać, że są gotowe.
1478 dni temu
cudowne nie za słodkie ciasto, następnym razem zrobię z malinami
odpowiedz
1566 dni temu
Ile w tym przepisie ma szklanka mąki? Ile to gram? Pozdrawiam
odpowiedz
1563 dni temu
Karolino, pisząc o szklance zawsze mamy na myśli 250 ml co odpowiada ok. 160 g mąki.
2246 dni temu
Czy można skarmelizować trochę cukru zamiast miodu? Jeśli chciałabym zrobić te rogaliki z 3-4 porcji to sam miód jest niestety nieco zbyt drogi.
odpowiedz
2243 dni temu
Niestety nie rekomendujemy takiej zamiany do nadzienia. Aby wyszło taniej, możesz wykorzystać do nadzienia powidła lub gotowy mus jabłkowy :)
2545 dni temu
Rogaliki idealne, odpowiednio słodkie, mus jabłkowy pyszny, kolejny przepis Pana Pawła sprawdzony i wrzucony do ulubionych. Polecam!
odpowiedz
2623 dni temu
Rogaliki z jabłkami pycha
odpowiedz
2686 dni temu
czy zamiast świeżych drożdży można użyć suchych?
odpowiedz
2684 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
2949 dni temu
pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne :-)
odpowiedz
2952 dni temu
Rogaliki z jablkami sa przepyszne lepszych nie jadlam rewelacja dziekuje za przepis
odpowiedz
3046 dni temu
A można zamiast jabłek użyć np powideł lub konfiturę?
odpowiedz
3045 dni temu
Z powidłami bądź konfiturą będą równie smaczne! :)
3042 dni temu
No co to za pytanie, pewnie że można ;)
3015 dni temu
Witam, wg mnie jak najbardziej :)
2956 dni temu
a kto Ci zabroni użyć powideł?
3058 dni temu
Pychotka... zrobiłam z dwóch porcji i ostatnia właśnie czeka na mnie w piekarniku 😊 Miód malina rogaliki
odpowiedz
3069 dni temu
czy mogę pozostawić ciasto na 4 godziny?
odpowiedz
3078 dni temu
Panie Pawle po prostu rewelacyjny przepis.10 rogalików szybko znikło z talerza.Następnym razem z poczwórnej porcji zrobię.
odpowiedz
3076 dni temu
Świetnie, że rogaliki według przepisu Pawła Ci zasmakowały. Polecamy również przepis na rogaliki migdałowe - http://kuchnialidla.pl/product/-PODWODNE-ROGALIKI-MIGDALOWE
3084 dni temu
Ja nie widzę niezgodności między filmikiem i przepisem. Wg przepisu należy dodać jedno całe jajko i jedno żółtko, a na filmiku pokazane są w miseczce dwa żółtka z białkiem wlewane do robionego ciasta. Musi tu chodzić o tylko jedno białko, gdyż w dalszej części filmu widać (a nawet słychać), że rogaliki są z wierzchu smarowane białkiem (właśnie tym białkiem z drugiego jajka, bo o innym dodatkowym białku nie było informacji ani w przepisie, ani na filmie). Widać to nawet na samym filmiku, gdyż w miseczce z jajkami ilość białka jest stosunkowo mała. Gdyby to były białka z dwóch jajek byłoby ich znacznie więcej.
odpowiedz
3084 dni temu
UWAGA ! przepis niezgodny z filmikiem :/ Głównie chodzi o ilość jajek .W przepisie mamy dodać tylko jedno żółtko natomiast na filmie pokazane są DWA CAŁE jajka . Przygotowałam ciasto według przepisu - nie wyszło - i według filmu , który okazał się prawidłowy
odpowiedz
3083 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie jest napisane, że do rogalików dodajemy 1 jajko i żółtko, a nie samo żółtko: "Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy."
3087 dni temu
A czy można zamiast świeżych jabłek dodać taki mus jabłkowy domowej roboty?
odpowiedz
3087 dni temu
Ja takie rogaliki robię z Nuttela. Przepyszne. Ale ten mus może być zbyt rzadki, nadzienie powinno być bardziej zwarte wtedy nie wpłynie w trakcie pieczenia.
3086 dni temu
Marto, gęsty mus jabłkowy również się sprawdzi :)
zobacz wszystkie