Sałatka z białą fasolą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Moczymy i gotujemy fasolę

Fasolę moczymy przez noc w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia fasolę razem z wodą, w której się moczyła, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 100 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącej wody. Odcedzamy i studzimy.

Krok 2: Dressing mieszamy z fasolą

Czosnek siekamy. Smażymy na gorącej oliwie przez 2 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Mieszamy z papryką w proszku, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Całość mieszamy z fasolą. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się smaków.

Krok 3: Dodajemy dymkę i natkę pietruszki

Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Oba składniki dodajemy do sałatki przed podaniem. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Wskazówka: jeśli wolisz mniej skomplikowany sposób przygotowania, wykorzystaj ugotowaną fasolę z puszki.
 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    444 dni temu
    Zaskakująco smaczne. Przeważa smak slono-kwasny + czosnek.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1482 dni temu
    Średnio smaczne. Fasolkę lepiej ugotować w osolonej wodzie lub przyrządzić po prostu w sosie pomidorowym na ciepło.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1743 dni temu
    Żałuję, że zmarnowałam puszkę pysznej fasolki :) Okropieństwo. Zupełnie nie moje smaki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1651 dni temu
    Takie sałatki z fasoli na zimno podaje się w Turcji, Maroku czy na południu Hiszpanii. Pyszna, egzotyczna kuchnia.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!